A Karcsonyk ltal okozott BKV-kosz miatt ugorhatott meg a budapesti fertzttek szma

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

Az elmlt napokban jelentsen megntt a koronavrussal azonostott fertzttek szma Budapesten. Az a tudomnyos konszenzus – figyelembe vve a koronavrus lappangsi idejt s a fertzs jellegzetessgeit – hogy az jonnan diagnosztizlt koronavrusos betegek nagyjbl kt httel korbban fertzdtek meg. Vagyis jelen esetben ppen akkor, amikor a Karcsony Gergelyk ltal okozott tmegkzlekedsi kosz volt Budapesten.

Kedd ta, az utols hrom napban 251 j koronavrus-fertzttet diagnosztizltak Magyarorszgon. Ebbl 151 esetet Budapesten. A cstrtki jabb 111 esetbl pedig mr 78-at. Mg korbban 40-42 szzalk kztt volt a budapestiek arnya a fertzttek kztt, ez az arny az utols hrom napban mr 60,2 szzalk, cstrtkn pedig tbb, mint 70 szzalk. Cstrtkn tbb j koronavrusos volt Budapesten, mint a ht elz napjainak brmelyikn az egsz orszgban.

Mi llhat ennek a htterben?

A Karcsonyk ltal okozott buszkosz llhat a fvrosi megbetegedsek mostani felfuitsa mgttForrs: Vitzy Dvid Facebook-oldala

Mint arrl korbban beszmoltunk, prilis elsejn vezette be a Karcsony Gergely vezette baloldali fvrosi vezets a szombati menetrendet a BKV jratain. Ennek kvetkeztben a megllkban feltorldtak az emberek, mindez pedig – mr akkor is nyilvnval volt – nagyon komoly jrvnygyi kockzatokkal jrt.Vitzy Dvid is hosszan rt errl a Facebook-oldaln. Az risi tiltakozs ellenre is csak napokkal ksbb vltoztattak a menetrenden. Hrom napon keresztl minden hajnalban tmegek utaztak sszezsfoldva a buszokon.

Ha figyelembe vesszk a lappangsi idt s azt, hogy a betegsg sokszor enyhbb tnetekkel kezddik s a fertztt csak nhny nap mlva kezd koronavrusra gyanakodni, akkor gyanthat, hogy a mostani j betegek kt hete, a kosz napjaiban fertzdtek meg. A nemzetkzi protokoll is a kthetes tfutsi idt nevezi meg.

Mller Ceclia orszgos tisztiforvos az Origo kapcsold krdsre az Operatv Trzs pnteki tjkoztatjn azt mondta, valban nem volt kedvez a budapesti kzlekedsben az, hogy az embereknek tmegesen kellett vrakozniuk s a jrmveken lennik, a msfl-ktmteres tvolsgtarts a tmegkzlekedsi eszkzkn ugyangy szksges, mint brhol mshol.

Pntek reggeli interjjban Orbn Viktor miniszterelnk is beszlt a kigr budapesti s agglomercis szmokrl.

Elbb-utbb nem tudjuk elkerlni, hogy Budapestre s Pest megyre sajtos szablyokat lptessnk letbe a fertzsek nagy szma miatt. Ennek mg nincs itt az ideje, de a jv hten lehet errl gondolkozni –

mondta a miniszterelnk.

Karcsony Gergely s a fvrosi vezets a koronavrus-jrvny alatt is rengeteg hibt kvet el. A Pesti ti Idsotthonban a jrvny kitrsnek idejn – ahogy azt az Origo feltrta – hetekig nem volt flls orvos, a fenntart fvrosi nkormnyzat pedig nem trdtt az otthonban lakkkal. A fvrosi tmegkzlekedsben okozott kosz, ahogy az sajnos megjsolhat volt, tovbb fokozhatta a jrvnyt.