A jtkgp, amelynek megjelenst az egsz vilgon vrjk

A jtkgp, amelynek megjelenst az egsz vilgon vrjk

Spread the love

Mr most sejthet, hogy mi lesz a 2020-as karcsony egyik slgere: Az j PlayStation 5. De mi az oka annak, hogy az egsz vilg llegzetvisszafojtva vrja egy jtkgp megjelenst? Mirt s mikor lett ennyire fontos a PlayStation?

Az els nagy dobs – PlayStation 1

Amikor a kilencvenes vek elejn a Sony bejelentette, hogy egy asztali jtkgpen dolgozik, mindenki csak legyintett. Egyrszt a piacot akkoriban monolitknt uralta a Nintendo s a Sega. Melljk pedig senki sem tudott felnni. Mg az olyan nagygyk is elvreztek ezen a fronton, mint a legends Commodore s az Atari. Msrszt pedig az ltalnosan elterjedt vlemny az volt, hogy a jtkos univerzumban a jv a hordozhat s asztali szmtgpek, amelyek sokoldalbbak, bvthetek s ezltal kpesek haladni minden vben a korral. Szval a tervre gy tekintettek, mint a Sony egy jabb habkos tletre. m az 1994. december 4-n piacra dobott kszlk egyszeren fellrta a szablyokat.

A Sony PlayStation 1. Az els verzi!Forrs: Wikimedia

Tbb szempontbl is forradalmi volt a PlayStation, nzzk a legfontosabbakat:

Technolgiai fejlettsg: A kor egyik legjobb minsg grafikjt tudta. Ezltal gyakorlatilag kompromisszumok nlkl volt kpes futtatni a cscsgrafikj jtkokat is. Ezek persze mai szemmel mr nevetsgesen divatnak tnnek, de akkoriban tnyleg gy reztk, hogy nem is jtkokat, hanem valdi filmet, vagy sportkzvettst ltunk a kpernyn.

Jtkok: A Sony mindent beleadott s egyrszt hzon belli fejlesztcsapatok alkalmazsval, msrszt pedig kls cgek bevonsval hihetetlenl j jtkokat tudott letenni az asztalra. Kitgtottk a hatrokat, s szinte minden stlusban tudtak letenni cscskategris alkotsokat az asztalra, azaz a kpernyre, a jtkosok orra el. Legyen az foci, kosrlabda, autverseny, stratgia, lvldzs, horror, platform vagy kaland, mindenre volt egy csom j ajnlatuk. Korbban ez a stratgia ismeretlen volt a konzolos univerzumban, s inkbb a szmtgpekre volt jellemz. m a Sony bebizonytotta hogy nincsenek lednthetetlen akadlyok. Az is fantasztikus hzs volt, hogy meg tudtak llapodni a neves Namco cggel a npszer jtktermi videjtkok tkonvertlsrl. gy a felhasznlk kapsbl egy sor olyan, mr ismers sikerjtkkal verethettk otthon, amelyekrt korbban a jtktermekig kellett zarndokolni.

Kontroller: Az els PlayStationnl mutatkozott be az a fajta forradalmi kontroller, amelynek a htuljra is kerltek gombok. Ennek ksznheten pedig korbban soha nem ltott mennyisg ujjat hasznlhatott egyszerre a felhasznl, ami alapveten vltoztatta meg az irnytst, pp gy, mint a rezgs funkci megjelense. A PlayStation, az Xbox s a PC-s kontrollerek is mind a mai napig erre a struktrra plnek.

Clkeresztben a felnttek: A korbbi konzolgpekkel alapveten a fiatal korosztly tagjait, teht a gyerekeket s a tindzsereket cloztk meg a gyrtk. A PS1 volt az els, amelyet kimondottan felntteknek is szntak. Egyrszt a jtkokkal, msrszt pedig, hogy az optikai meghajtja kpes volt az Audio CD lemezek lejtszsra is, azaz egyfajta multimdia kzpontknt is funkcionlt. Ez is egy olyan irny s egyben funkci, amelyet ksbb is a rivlisok is temeltek.

A PlayStation 1 nagyon jl fogyott, vilgszerte tbb, mint 100 milli darab tallt belle gazdra.

Kzel 8000 jtk jelent meg r, amelyekbl majdnem egymillird darabot (!) adtak el sszesen. A legnpszerbb darab a Gran Turismo nev auts program lett, amelybl kzel 11 millit rtkestettek. A Sony rjtt, hogy egy aranytojst toj tykot nevelt, s a sztori mg csak most kezddtt.

A sikeres folytats – PlayStation 2

Az els vltozatot mostanig hrom tovbbi, gykeresen megjtott modell kvette, amelyeknl azonban a betonbiztos, jl bevlt alapokat rintetlenl hagytk. A PS2 els pldnyai az ezredfordul vben kerltek a boltokba, s ennl is a kor cscstechnolgis hardvert ptettk a kszlkhzba. Tovbb csiszoltk a multimdis funkcikat, de ez a gp elssorban a jtkokkal dobott risit. Hihetetlen mennyisg, abszolt minsgi ugrst jelent szoftver jelent meg r, amelyek kztt kifejezetten sok volt az exkluzv, csak PS-en elrhet darab.

A PlayStation 2-bl mr vkony verzi is kszlt.Forrs: Wikimedia

Ennek ksznhet, hogy a PlayStation 2-vel jelentsen meg tudtk fejelni az eld eladsi szmait, mg gy is, hogy a Microsoft elindtotta ellene az Xbox csaldot. De ezt a masint semmi sem llthatta meg.

Tbb, mint 155 milli kszlkkel a PlayStation 2 minden idk legjobban fogy jtkgpv vlt.

Ebbl fakadan mg tbb helyre eljutott, mint a PS1, mg inkbb begyazdott a fejlett nyugati s keleti civilizcik mindennapjaiba.

Az internet meghdtsa – PlayStation 3

A Sony harmadik jtkkonzolja 2006-ban debtlt, s az seinl mr jl bevlt koncepcit kvette, de hozott nhny komoly jtst is. Az egyik ilyen volt a beptett Blu-ray meghajt, aminek ksznheten a cscsminsg filmek lejtszsra is alkalmass vlt. Ennl is fontosabb azonban a tmrdek j online funkci megjelense. Ezek segtsgvel lehetett egymssal jtszani a vilghln keresztl, a jtkosok rszt vehettek komoly online kampnyokban, emellett a nem jtkos tartalmak, teht weboldalak, webes appok stb. kzvetlen elrsre is md nylt. St mg egy sajt kzssgi felletet is grndoltak mell, amelyben mindenki felpthetett egy karaktert, s ms PS felhasznlkkal tallkozhatott, kommuniklhatott a virtulis trben.

A PS3 volt a Sony els online jtkgpe.Forrs: Wikimedia

A PlayStation 3 megmaradt egy jtkkonzolnak, de emellett nyitott is a hagyomnyos szmtgpek irnyba is. A konzol erejre jellemz, hogy szuperszmtgpeknl is felhasznltk, ugyanis a szmtsi kapacitsa kiemelked volt, plne az rhoz kpest. Ez pedig megltszdott a jtkokon is, amelyek tovbb fejldtek az eld komplex programjaihoz kpest is.A PS3 viszont nem bizonyult olyan sikeresnek, mint a legends eld. “Csak” 88 milli darabot adtak el belle, aminek htterben egy komoly csszs s a rivlis, Microsoft Xbox erteljes nyomulsa llt.

A rszletek sszecsiszolsa – PlayStation 4

A PS4-nl nem akartak megint csszni, s tadni a kezdemnyezst a Microsoftnak, gy mr 2008-ban elkezdtk az j verzi fejlesztst. 2013-ra pedig sszellt a masina, amely jelenleg is uralja a vilgot. A PlayStation 4-nl szinte minden rszletet, funkcit tkletesre polroztak, okulva a mlt hibibl. A projekt mg pedig tettek egy brutlisan ers hardvert, ami akr virtulis valsg jtkok futtatst teszi lehetv. Mindezt pedig elrhet ron.

Jelenleg a Playstation 4 az aktulis darab.Forrs: Wikimedia

A PS4 igazi cscsragadoz, s ezt lthatan a vgfelhasznlk is rzkelik.A mai napig tbb, mint110 milli pldnyt adtak el belle, s olyan jtkokat hoztak ki r, amelyekbl hatalmas kltsgvets filmeket s sorozatokat ksztettek. Mra a trendeket kvetve a PlayStation 4 a tartalomfogyaszts egyik eszkzv is vlt. Segtsgvel online filmek, videk rhetek el, illetve szmtalan jtkkzvettsbe kapcsoldhatunk bele.

A PlayStation rksge

A PlayStation az egsz vilgon elterjedt, s tlzs nlkl mondhatjuk, hogy ilyen korbban ezen a terleten nem volt. Ekkora hatst mg a legends s szintn forradalmi Commodore 64 szmtgp sem vltott ki.

A Sony a PS minden egyes vltozatval tudott valami olyan extrt nyjtani, ami korbban nem ltezett, s amely jelentsgen tgtotta a hatrokat. pp ezrt vrja a vilg a negyedik negydvben rkez j PlayStationt. Azt mr lehet tudni, hogy nagyjbl milyen hardver kerl bele, s azt is, hogy a teljestmnye hatalmas lesz. De azt mg egyelre nem ltjuk, hogy milyen szolgltatsok rkeznek majd, vagy hogy a jtkok miben tudnak a megszokottl eltrt mutatni. Pedig biztos ezttal is kapunk elkpeszt jdonsgokat, gyhogy ahogy telnek a napok gy lesz mindenki egyre izgatottabb. Mi is.

Ha szeretne mg tbb rdekes techhrt olvasni, akkor kvesse az Origo Techbzis Facebook-oldalt, kattintson ide!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *