A jrvny gcpontja lett a Karcsonyk ltal fenntartott Pesti ti idsotthon, tbb orszgban cskken a slyos betegek szma

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

1652-re emelkedett az j tpus koronavrussal regisztrlt esetek szma Magyarorszgon. Kialakult Magyarorszg els jrvnygyi gcpontja, a Fvrosi nkormnyzat ltal fenntartott Pesti ti idsotthonban. Az gyben jelenleg is tart a vizsglat. Az Origo kidertette, hogy mrcius huszadiktl kezdden hetekig nem volt flls orvos a Pesti ti Idsek Otthonban, akkor amikor a koronavrus jrvny az intzmnyben kitrt.Az elmlt 24 rban msflmilli vdruha, szzezer keszty, tvenezer teszt s ktszz llegeztetgp rkezett Magyarorszgra. Az Origo cstrtk esti sszefoglalja.

Szerdrl cstrtkre 1652 fre emelkedett azok szma, akiknl kimutattk az j tpus koronavrussal val fertzttsget. 8-an meghaltak tbbsgben idsek, akik ms, krnikus jelleg megbetegedsekkel is kzdttek.

Az szmuk gy 142 fre emelkedett, de kzben ntt a gygyultak szma is, 199-re.

Tovbbra is a csoportos megbetegedsek szakaszban vagyunk, a kijrsi korltozsokat pedig be kell tartani, ez klnsen vonatkozik az idsekre s a budapestiekre, mivel az sszes regisztrlt estet nagyjbl 60 szzalka a fvrosban s az azt krlvev Pest megyben fordul el.

Magyarorszg koronavrus-trkpeForrs:KORONAVIRUS.GOV.HU

Kormnyinf: egy httel meghosszabbtjk a kijrsi korltozsokat, nhny esettl eltekintve csak rsbeli rettsgi lesz

Gulys Gergely Miniszterelnksget vezet miniszter a Kormnyinfn kzlte:

Egy httel meghosszabbtjk a jrvnygyi korltozsokat,

az nkormnyzatok pedig szabadon eldnthetik, hogy htvgre vezetnek-e be szigortsokat, vagy sem.

A kancellriaminiszter hangslyozta, hogy a kormny eddig 500 millird forintot klttt vdekezsre.Az rettsgivel kapcsolatban elmondta, hogy azoknak lesz lehetsgk a vizsgkat letenni, akik tovbbtanulnak. Ez 83 ezer dikot rint, kzlk 3178 tanul kivtelvel pedig nem lesz lehetsg szbeli, csak rsbeli vizsgkra. A tbbiek sszel is rettsgizhetnek.

Gulys kiemelte, hogy erhozott rettsgi nem lesz, a mjus 4-n kezdd tavaszi vizsgkat pedig az vintzkedsek szigor betartsval bonyoltjk le.


A kormny a jrvnnyal sszefggsben dnttt a beszmolk s adbevallsok elhalasztsrl, a krtys vsrls lehetsgnek szlestsrl, faknnytsrl s a SZP-krtyra adhat sszegek emelsrl is. A beszmolksztsi s -kzztteli, valamint az adbevallsi ktelezettsgeket szeptember 30-ig halasztjk el – fzte hozz a miniszter.

Tovbb hangslyoztaaz vente adhat rekrecis juttatsok sszege 2020-ban emelkedik: a kzszfrban 200 ezerrl 400 ezer forintra, a versenyszfrban 450 ezerrl 800 ezer forintra.

Operatv Trzs: Gcpontt vlt a Pesti ti idsotthon, zajlanak a vizsglatok, kutastjk az irniakat

Az Operatv Trzs szoksos sajttjkoztatjn Kiss Rbert rendr alezredes felhvta r a figyelmet, hogy a Szent Lszl krhzban randalroz irni dikok kzl 11-en mg a mai nap elhagyjk Magyarorszg terlett. Hozztette:az egyikk megprblt elszkni, m a Terrorelhrtsi Kzpont elfogta, s idegenrendszeti rizetbe vette.


Mller Ceclia orszgos tisztiforvos kzlte, hogy

a slyos betegek kzl jelenleg hatvanan vannak llegeztetgpen.

Elmondta, hogy zajlanak az ellenrzsek az idsotthonokban, jelenleg kt, a Fvrosi nkormnyzat ltal fenntartott intzmnyben van nagyszm beteg, a Pesti tiban s a Rzsa utcaiban.


A tisztiforvos hangslyozta, hogy kzlk csak egy szmt gcpontnak, mghozz a Pesti ti.

Arra, hogy Budapesten egy jrvnygyi gcpont alakult ki, a fvros balliberlis polgrmestere, Karcsony Gergely mg nem reaglt.

Az Origo rteslsvel kapcsolatos krdsre azt vlaszolta Mller Ceclia, hogy vizsgljk az orvosi felelssget is, de ez a vizsglat mg mindig nem zrult le.

Ahogy arrl reggel beszmoltunk, az Origo informcii alapjn, a Pesti ti idsotthonnak mrcius 20. s prilis kzepe kztt nem volt flls orvosa, mivel az intzmny vezetse erre nem tartott ignyt, dacra a tombol koronavrus-vilgjrvnynak. Radskppen gy nem volt flls orvos az idsotthonban mrcius 20. utn, hogy a korbban ott dolgoz orvosnak mrcius 31-ig szlt a szerzdse, de a munkjra nem tartottak ignyt. A Fvrosi nkormnyzat ltal fenntartott intzmnyben jelenleg 212 szemlynl mutattk ki a pozitivitst, a halottak szma pedig 13.

Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszter a kzssgi oldaln beszmolt rla, hogy csak az elmlt 24 rban flmilli vdruha, szzezer keszty, tvenezer teszt s ktszz llegeztetgp rkezett haznkba, a Kna-Magyarorszg lgihdon.


Olaszorszgban cstrtkn 525 hallesetet regisztrltak. A halottak sszltszma 22 170-re emelkedett. Ma 3786 j fertzst diagnosztizltak. Mg a napi hallesetek szma kis mrtkben cskkent, addig a regisztrlt fertzttek szma jelentsen, nagyjbl 1100 fvel ntt meg. A szmuk gy 168 941-re emelkedett. A viszont j hrnek szmt, hogy tovbb cskkent az intenzven kezeltek szma, a 4 ezer feletti cscsrl 3 ezer al.

Spanyolorszgban cstrtkn 318-an haltak meg a koronavrus szvdmnyei kveteztben. A halottak szma 19 130-ra ntt. Ma 2157 j esetet mutattak ki. Mindkt szm cskkenst mutat. A fertzttek sszltszma 182 816, jelenleg is a legtbb a Eurpban. A hallesetek sszessgben vve magas szma miatt a spanyol jobboldali vezetje, Pablo Casado a kzssgi oldaln kritizlta a madridi baloldali vezetst, jelents ksedelemmel vdolva a miniszterelnkt. rtkelse szerint a ksedelem sok emberletbe kerlt.


Franciaorszgban 165 027-re emelkedett a fertzttek szma, amibl 17 164 ft cstrtkn regisztrltak. Ez a tegnapi 4560-hoz kpest nagyon jelents emelkeds, az oka azonban az, hogy egyrszt az idsotthonok nem mindennap jelentik az j eseteket, msrszt megvltoztattk a mdszertant, mr azokat is beleszmtjk, akiknl mg nincs teszteredmny, de egyrtelm tneteket mutatnak. Ma 753-an haltak meg a vrus okozta szvdmnyekben, a halottak szma 17 920-re ntt.

Jrome Salomon, az Egszsggyi Minisztrium jrvnygyi igazgatja este azt mondta, hogy a krhzban polt betegek szma egyms utni msodik nap cskkent, ez jelenleg 6248 ft jelent. Szerinteez utbbi adat emelkedsnek lassulsa arra utal, hogy a jrvny Franciaorszgban elrte a tetzst, „a vrus terjedse stabilizldott, mg ha nagyon magas szinten is”.

Nagy-Britanniban ma 861 j hallesetet jelentettek. Eddig 13 729 ember halt meg a koronavrussal sszefgg megbetegedsekben. Cstrtkn 4617 szemlynl mutattk ki a fertzst, az sszltszmuk gy 103 093-ra emelkedett. Mindkt szm esetben minimlis emelkeds tapasztalhat. Dominic Raab klgyminiszter, aki a lbadoz Boris Johnson miniszterelnkt helyettesti, kzlte, hogy a kormnya mg legalbb hrom httel meghosszabbtja a kijrsi korltozsokat.

A szinte res London pnzgyi negyednek nhny ikonikus plete tkrzdik egy ablakvegen 2020. prilis 15-n.Forrs: MTI/EPA/Neil Hall

Nmetorszgban a regisztrlt fertzttek szma 135 843, ebbl 1090 az jonnan diagnosztizlt eset. Cstrtkn 86-an haltak meg, sszltszmuk pedig 3890. Mind az j fertzsek, mind a hallozsok tekintetben cskkens mutathat ki. Nmetorszgban a cskkens jelents mindkt szm esetben. Markus Sder bajor tartomnyi miniszterelnk arrl beszlt, hogy szerinte idn nem lesz Oktoberfest.

Az Amerikai Egyeslt llamokban ma 1796 hallesetet diagnosztizltak. A halottak sszltszma 34 384. Cstrtkn25 067 j fertzst mutattak ki. Mindkt szm esetben cskkens tapasztalhat. A fertzttek sszltszma673 215.

Mg mindig New York llamban a legslyosabb a jrvnyhelyzet. Az llamban a fertzttek ltszma 226 343, amibl ma 7 636 szemlyt regisztrltak. A halottak sszltszma 16 251, ebbl cstrtki eset 606. Ha New York fggetlen orszg volna, akkor a vilg legfertzttebb llama lenne.

Vilgszinten meghaladta 2 milli 170 ezret a koronavrussal fertzttek szma, ebbl 547 ezren meggygyultak, 145 ezren pedig meghaltak.