a jrvny elleni harcnak mg csak a kzepn jrunk

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

Napi sajtrtekezletn hangslyozta a kormnyz, hogy a jrvnyt mg korntsem gyztk le, ezrt mg nincsenek tervek az llam gazdasgi s mindennapi letnek jraindtsra.

A szrny jrvny ismt tmadhat, ha tl korn nyitjuk meg az llamot” – mondtaAndrew Cuomo, New York llam kormnyzja. Hozztve, hogy a jrvny cscspontjn tljutottak, a jrvnygrbe leszllban van.

Cuomo leszgezte, hogy az jraindtst az egszsggyi helyzet alakulshoz kell igaztani.

Vonjuk le a tanulsgokat s ennek alapjn ptkezznk jra, jobb letet kell felptennk, mint a korbbi volt” – fogalmazott.

A mskor forgalmas New York-i Soho negyed a koronavrus-jrvny idejn, 2020. prilis 6-n.Forrs: MTI/EPA/Justin Lane

Kzlte, hogy vasrnap telefonon egyeztetett Charlie Baker massachusettsi kormnyzval, s kszen ll 400 llegeztetgpet szllttatni az szakkeleti tagllamba.

A politikus elmondta, hogy szombaton 507 ember halt meg az llamban a koronavrus okozta tdgyulladsos betegsgben. “Nagyon aggasztnak” minstette az idsotthonokban pusztt jrvny hevessgt s a jv httl az antitesttesztek “agresszv kibvtst grte” az egsz llam terletn. Kzlte, hogy az lelmiszer- s gygyszerfelgyelet (FDA) jvhagyta a kidolgozott teszt alkalmazst, s a jv httl naponta ktezer tesztet vgeznek majd. Szerinte ez relis adatokat ad majd az egszsggyi helyzetrl.

Vasrnap az Egyeslt llamok keleti partvidkn tbb, a jrvny ltal leginkbb sjtott tagllamnak a kormnyzja is arrl adott interjt, hogy korainak tartja a gazdasg jraindtst.

Gina Raimondo, Rhode Island kormnyzja a kisvllalkozsoknak nyjtand szvetsgi kormnyzati segtsget srgetett, br azt mondta, hogy az ltala irnytott llamban egyelre nem gondolkodnak a gazdasg jraindtsn. Mint mondta: Rhode Island mg hetekre van a jrvny cscspontjtl, az jonnan diagnosztizlt fertzttek s a hallesetek szma mg folyamatosan emelkedik.
A programban rendelkezsre ll 349 millird dollr ugyanis kt ht alatt elfogyott, jabb klcsnkrelmet nem fogadnak be, de a szvetsgi trvnyhozsban a politikusoknak egyelre nem sikerlt dlre jutniuk a tovbbi sszegekben.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem s krhz vasrnap esti adatai szerint az Egyeslt llamokban immr tbb mint 746 ezer vrusfertzttet diagnosztizltak, a halottak szma meghaladta a 40 ezret.