A jrvny alatt csak a pnzt hajszoljk a nemzetkzi kzilabdalet vezeti

by Kevin | Last Updated: April 23, 2020

A kzilabdavilg sem maradhatott ki a koronavrus-jrvny okozta felfordulsbl. Az eurpai szvetsg foggal-krmmel ragaszkodik az „anti-jtkoscentrikus” felfogshoz – ezt vonhatjuk le a Bajnokok Ligja ngyes dnti krl lv huzavonbl. A nemzeti szvetsgek abszolt ellenttesen gondolkodnak, mint az EHF. A francia, a nmet s a magyar bajnoksgokban is befejezettnek nyilvntottk az elz idnyt.

Ne jtssz a jtkosokkal!

„Don’t play the players” – ezt a felhvst a vilg legjobb kzilabdzi tettk kzz mg a 2019 januri frfi vilgbajnoksg utn. A Dnia gyzelmvel vget r tornn Mikkel Hansenknek 17 napon bell 10 mrkzst kellett sikeresen megvvni a vb-cmhez. Ezt meg is tettk, azonban a jtkrenddel jr risi terhels okozta srlshullmot nem hagyhattk sz nlkl.


https://www.youtube.com/watch?v=y1gwMOpEKrg

Igen, a vilgbajnoksg a Nemzetkzi Kzilabda-szvetsg (IHF) gisze al tartozik – tehetik szv jogosan kedves olvasink. Azonban az eurpai szvetsg (EHF) kpes ugyanazokat a hibkat elkvetni, mint nagytestvre. Az idei Eurpa-bajnoksgra talaktott menetrenddel kszlt, ami mr akkor sem tnt okosnak, amikor azt az egyszer szurkol elszr meglthatta. me vzlatpontokban, hogy mikre gondolunk:

  • A kzpdntben ngy nap alatt hrom kilezett mrkzst kellett lejtszania a II. csoportban szerepl vlogatottaknak, gy a magyarnak is. St, Gulys Istvn csapatnak utols kt meccse kztt kevesebb, mint 16 ra telt el, ami abszolt nem felel meg az elrsoknak.
  • A mindent eldnt htvgn a jl megszokott pnteki eldntk maradtak a helykn, viszont a vasrnapi helyosztk kzl a bronzmrkzs – az 5. helyrt folytatott sszecsapssal – tkerlt szombatra. (A dnt maradt vasrnap)
  • A 16-rl 24 csapatra trtn ltszmbvts miatt mr az Eb-n is eggyel tbb meccset – kilencet – kellett jtszani a legjobbaknak. Mrpedig a vb-vel szemben az Eb-n egyetlen Ausztrlia- vagy Szad-Arbia-szint knny ellenfl sincs.
  • Voltak olyan csapatok (az 5. helyezett Nmetorszg s az Eurpa-bajnok Spanyolorszg), amelyek Norvgiban kezdtk el a tornt, majd a kzpdntre treplni knyszerltek Bcsbe, hogy aztn a dnt htvgjre visszarepljenek Stockholmba.

Ezeknek a dolgoknak egyetlen igazi magyarzata lehet: gy tnik, az EHF-nek a pnz fontosabb, mint a jtkosok egszsge. Ezeket azrt rtuk le, hogy lssuk, egyltaln nem szabad, hogy meglepetsknt rjen bennnket a Bajnokok Ligja ngyes dntjvel kapcsolatos herce-hurca.

Sander Sagosent rinti az egyik legkellemetlenebbl a kialakult helyzetForrs: dpa Picture-Alliance via AFP/Axel Heimken

Mind a ni, mind a frfi BL felfggesztst kzvetlenl az egyenes kiesses szakasz kezdete eltt jelentettk be. Ez els krben azt jelentette, hogy a frfi BL final four tkerl augusztus 22-23-ra, a ni pedig szeptember 5-6-ra. Az eltte lv nyri idszakban pedig lejtsszk a nyolcad- s negyeddntket.

Mivel alapesetben a jtkosok – nem csak a kzilabdban – a szerzdsket jnius 30-ig rjk al, ezrt ez pratlan helyzetet szlne.Egy egsz idnyen t harcolunk, hogy bejussunk a final fourba. Mgis, nhny jtkosnl fennll a lehetsge, hogy kihagyja a szezon legfontosabb meccseit, mert mr alrtak j klubjukhoz– mondta a korbban mr szba hozott Mikkel Hansen.

A ngyes dntben mindenkppen a Kielben jtszank. A szerzdsem jlius 1-tl rvnyes, ezrt biztos vagyok abban, hogy nem engedlyeznk nekem, hogy mg ellenk jtsszak– nyilatkozta a dn TV2-nek a januri Eb glkirlya, Sander Sagosen. Knnyen lehet, hogy a norvg irnyt mg Hansen oldaln harcolja ki a ngyes dnts szereplst a PSG-ben, hogy Klnben mr a Kiel mezben lpjen plyra.

A Telekom Veszprm dn jtkosa, Rasmus Lauge egyenesen hlyesgnek nevezte ezt az egszet. rdekesen hathat, hogy pont hrom skandinv klasszis hallatta a legharsnyabban a hangjt az esettel kapcsolatban, akik amgy higgadtan szoktak llst foglalni. s ez mg csak az els kr volt…

A veszprmi Rasmus Lauge volt az, aki a leglesebben kritizlta az EHF-etForrs: EHF CL, Facebook

A msodik kr mg jobban felkorbcsoltaaz indulatokat. Ebben a krben mr az EHF a kvetkez, amgy is zsfolt szezon kzepre, december 28-29-re tette annak az vadnak a ngy legfontosabb meccst, aminek elvileg fl vvel korbban vget kellene, hogy rjen. Itt mr Sagosen sem finomkodott a szavakkal:Ez egy sz*r dnts. A helyzet rossz s pldtlan, de nem az a megolds, hogy ide-oda tologatjuk az idpontot. Az lenne a legjobb, ha lefjnk ezt a BL-szezont. Igen, tudom, hogy mekkora bevtelt hoz az EHF-nek a Final Four, de a vilgon mindenkinek vannak vesztesgei manapsg. Mgis, az eurpai szvetsg nem arrl ismert, hogy ad a jtkosok vlemnyre, gy nem hiszek benne, hogy meghallgatnak minket– mondta a norvg.

A vgs dntst prilis 24-n, cstrtkn hozza meg az EHF, mi pedig mr ksztjk hozz a klt s a pattogatott kukorict.

Ha ez tnyleg gy lesz, akkor nyolc hnap alatt kt Final4, egy 32 csapatosra bvtett vilgbajnoksg s egy olimpia vr a legjobbakra. Rasmus Boysen a Twitteren kiszmolta, hogy egy nmet bajnoksgban szerepl vlogatott kzilabdznak – akr Sagosennek is – ez 102 ttmrkzst jelentene a 2020-21-es vadban, ami rlet.

A nemzeti bajnoksgok racionlisabb dntseket tudtak hozni. Nmetorszgbans Franciaorszgban, a kt legersebb frfibajnoksgban kihirdettk a THW Kielt s a PSG-t bajnoknak. Tovbb mindkt orszg gy dnttt, hogy kiesk nlkl, viszont kt-kt feljutval vgnak neki az j idnynek. Ezzel a Bundesliga hsz, a Lidl Starligue tizenhat egyttes rszvtelvel kezddik majd, jabb ngy fordulval s mg nagyobb terhelssel gyaraptva minden idk legsrbb szezonjt.

Mi jsg itthon?

A nmet s francia szvetsgekhez hasonlan a magyaris befejezettnek nyilvntotta a bajnoki- s kupakzdelmeket. Viszont szemben a nyugaton ltottakhoz, az MKSZ semmiss nyilvntotta az eddig trtnteket. Nem hirdetett bajnokot – ez a Veszprm s a Szeged ldkl kzdelmben logikus s j dnts -, valamint se feljutk, se kiesk nem lesznek, s a nemzetkzi kupban indul csapatokat is ugyanazok lesznek, mint a 2019-20-as idnyben.

Nem volt olyan dnts, amely mindenkinek tkletes. Prbltuk azt meghozni, ami a legkevesebb rosszal jr. Sajnljuk a csaldott s htrnyosan rintett jtkosokat, edzket s klubokat, de egysges dntst kellett hozni– mondta Plinger Katalin, a szvetsg alelnke, miutn Hsvt eltt pr nappal egyhangan meghoztk a dntst.

Plinger Katalin s az MKSZ a legkevesebb rdeksrelemmel jr dntseket igyekezett meghozniForrs: Hajd D. Andrs – Origo

Termszetesen ezt a htrnyos helyzetbe kerl klubok nem hagyhattk sz nlkl. Frfivonalon a Gyngys, a nknl a Sifok KC is gy rezte, hogy dntsvel a szvetsg kirabolta. A hevesieknek gy tnik, megolddott a problmjuk, miutn a Csurg felajnlotta helyt a megvltoz lebonyolts msodik szm eurpai kupban. A kvetkez szezonnak tz magyarral nekivg Balaton-partiak esetleges BL-indulsa s szabadkrtyja viszont elszni ltszik.

A – sz szerint – eltolt, vagy csak szimpln befejezett szezon magval hozta, hogy a kt visszavonul legends kapus, Fazekas Nndor s Sterbik rpd sem bcszhat el a plyn.Ha most kb. ngy hnap kihagys utn kellene elkezdeni edzeni, n el sem tudom kpzelni, hogy milyen llapotban lennk. Mert ez a hazai jgzs a karantnban… kicsit a terhestornra hasonlt, amit csinlunk, s nagyon messze van a kzilabdaedzstl– mondta Sterbik a Sport Tv-nek mrcius vgn.

Sterbiek rpd (kzpen) szmra az id eltti visszavonulst hozta el ez a pldtlan helyzetFot: Szab Gbor – Origo

Aki pedig nem vonult vissza, szmra csapata egyni edzsmunkt jellt ki erre az tmeneti idszakra, aminek az adja a nehzsgt, hogy senki nem tudja, hogy meddig tart. A kreativits ebben a helyzetben sem ismer hatrokat, a legjabb kzilabds lompr, Lukcs Viktria s Gyri Mtys “egymsnak feszlve”, Grbicz Anita sajt kertjben, Nagy Bence pedig egy szigetre kltzve vgzi felkszlst.


Lehet ebbl mg jl kijnni? IGEN!

A hangulat teht igencsak parzs mind a hazai, mind a nemzetkzi kzilabdaletben, egy ellentmondst mgis fel lehet fedezni, ha az sszes dntst egy kalap alatt prbljuk vizsglni, legyen az j vagy rossz. Enyhn szlva is furcsa kpet fest, hogy pont a nemzetkzi versenysorozatoknak a szervezje kardoskodik a folytats mellett. Egy BL-t vagy egy EHF-kupt a jrvny terjedse szempontjbl sokkal kockzatosabb s veszlyesebb lenne folytatni, mint egy helyi, orszghatrokon bell “mkd” versenysorozatot.

Mg akkor is, ha a pldul a Veszprm s a Szeged is hazakldte klfldi jtkosait, elbbi els krben egy kivtelvel. A bakonyiak ugyanis prilis 10-n kzltk, hogy egyik jtkosuk pozitv koronavrus-tesztet produklt. Azta szerencsre kt jabb, immron negatv teszttel is hazatrhetett.

Eddig pont az hinyzik ebbl az egsz dntssorozatbl, ami a legfontosabb lenne: az sszehangoltsg a klnbz szintek kztt. Tovbb az sem rtana, ha magukat a jtkosokat is megkrdeznk, mit gondolnak. A felek mentsgre szljon, hogy a helyzet pldtlan a modern sport, gy a kzilabda trtnetben is. Br nem gy tnhet a fentebb lertakbl, de mi mg bzunk benne, hogy pozitv kifutsa lesz ennek az egsznek.