A holland kormány az iskolákat újranyitja május 11-én, de a focimeccseket és tömegrendezvényeket szeptemberig nem engedélyezi

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Segíts a szerkesztőségnek! Nélküled nincs 444.

Mark Rutte holland miniszterelnök kedd este bejelentette kormánya új járványügyi terveit. 

Fotó: BART MAAT/AFP

A hollandoknál vegyesek a vírusadatok. Csökken az új igazolt fertőzöttek száma (az elmúlt napokban így nézett ki napi bontásban: 1089, 1066, 750, 729). Összesen 34 134 koronavírusos szerepel a statisztikákban. 

Ugyanakkor 118 beteget vittek kórházba az elmúlt 24 órában, ami heti rekord. Jelenleg 9897 embert ápolnak kórházakban. Eddig 3916-an haltak meg Hollandiában a koronavírus miatt, hétfő óta 165-en, ami lényegében megegyezik az elmúlt héten tapasztalt napi halálozási adottokkal. A miniszterelnök szerint még nagy a nyomás az egészségügyön. 

De a holland kormány úgy döntött, hogy az általános iskolákat újranyitják május 11-én. (A dánok ezt már megtették, a norvégok is, az osztrákok is tervezik már.) Ezt Jaap van Dissel, a holland nemzeti közegészségügyi intézet vezetője azzal indokolta, hogy kutatásaik szerint a gyerekek feltétezhetően nem terjesztik a vírust, illetve nincsenek súlyos tüneteik. Szerinte a vírus terjedését nem befolyásolta az iskolák bezárása. Ha a tanároknál tünetek jelentkeznek, letesztelik majd őket. 

A kisebb gyerekek újra elkezdhetik a csapatsportokat, de meccseket nem rendezhetnek nekik. A valamivel nagyobbak, 18 éves korig edzéseken vehetnek csak részt, tartva a 1,5 méteres távolságot. Szülők nem kísérhetik a gyerekeket, edzés után otthon kell zuhanyozni. 

A sportrendezvények tilalmát ugyanakkor meghosszabbítják szeptemberig, ez hangsúlyozottan igaz a profi focira. A holland szövetségnél bíztak abban, hogy be tudják fejezni a bajnokságot, de Rutte szerint ez túlságosan kockázatos lenne. A nyári zenei fesztiválok is elmaradnak.

A felsőoktatási intézmények június elsejével nyithatnak újra, kis csoportokban folytatódhat az oktatás. 

Nem lazítanak május 19-éig a fodrászüzletek, az éttermek és bárok zárva tartásán sem, és továbbra is tilos lesz a látogatás az idősotthonokban. 

Az eddig is nyitva tartó üzletekben továbbra is tartani kell a 1,5 méteres távolságot, és rendszeresen fertőtleníteni kell. 

Rutte azt mondta, hogy azért nem lazíthatnak egyelőre jobban, mert el akarják kerülni a fertőzés második hullámát.  Megkérdezték tőle, hogy mit javasol a nyári utazások foglalására. Azt mondta, hogy ő személy szerint nem foglalt, mindenkinek a saját döntése, de egyelőre nem látnak 3 hétnél távolabb. (MTI/Dutch News)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.