a helyzet javul, de a válságnak még nincs vége

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

A franciák valószínűleg még hosszú ideig nem élhetnek úgy, mint korábban – mondta vasárnap Edouard Philippe francia miniszterelnök azoknak a koronavírus-járvány miatt várható hosszú távú intézkedéseknek az előkészítéséről tartott sajtótájékoztatóján, amelyek a jelenlegi szigorú kijárási korlátozásokat váltják fel május 11-én, miközben a betegség halálos áldozatainak száma a legfrissebb adatok szerint megközelítette a 20 ezret.

“Az egészségügyi válság még nem ért véget” – jelentette ki a kormányfő. A járvánnyal szemben győzelemre állunk, a helyzet lassan és fokozatosan, de biztosan javul – mondta, miután a kórházi betegek száma immáron ötödik napja csökkent.

A miniszterelnök szerint Franciaország olyan egészségügyi krízist él át jelenleg, amilyenre a modern korban még nem volt példa, s az ebből következő gazdasági válság még csak most kezdődik, és durva lesz.A március 17-én életbe lépett kijárási korlátozásokat a múlt héten Emmanuel Macron államfő május 11-ig meghosszabbította. A miniszterelnök szerint azonban akarantén után és valószínűleg még hosszú ideig nem lesz olyan a franciák élete, mint korábban volt. Fokozatosan fogjuk megtanulni megszervezni közös életünket a vírussal szemben

– tette hozzá.

A sajtótájékoztatón az egészségügyi tárca járványügyi igazgatója bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában 395-tel 19 718-ra emelkedett a koronavírus-járvány kórházakból, idősotthonokból és más szociális intézményekből jelentett halálos áldozatainak száma az előző napi 642 után.

Jérome Salomon elmondta: kórházban 227-en haltak meg el a Covid-19 fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a szombati 364 után, s ezzel 12 069-re emelkedett a kórházi halottak száma. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből – ahol a járvány kezdete óta 7648-an vesztették életüket – 168 új halálesetet jelentettek, az előző napi 278 után.

A számok azt mutatják, hogy megkezdődött a járványgörbe lefelé hanyatlása, de a kórházban ápoltak száma még mindig nagyon magas – hangsúlyozta az illetékes. A karantén mindannyiunk erőfeszítésének köszönhetően hatásos, és jelentősen megfékezte a járványt – tette hozzá arra kérve mindenkit, hogy továbbra is tartsa be a kijárási korlátozásokat és az egészségügyi előírásokat.

A biztonságos távolság megtartására figyelmeztető tábla a nizzai repülőtér 2-es termináljának várócsarnokában 2020. április 14-én.Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Kórházban vasárnap este 30 610 fertőzöttet kezeltek, ami 29-cel kevesebb, mint az előző nap. Közülük 5744-en voltak intenzív osztályon, ami pedig 89-cel kevesebb, mint szombaton. A kórházakban immáron ötödik napja csökken a betegek száma, az intenzív osztályokon pedig tizenegyedik napja egyre kevesebb a súlyos beteg.A miniszterelnök arra is kitért, hogy a rendőrség az elmúlt hónapban 13,5 millió alkalommal ellenőrizte a korlátozások betartását, és több mint 800 ezer esetben állapított meg szabálysértését. A rendőrségi igazoltatásoknak köszönhetően akarantén betartása nagyon megfelelő – jelezte a kormányfő, aki szerint a franciák kijárása “nagyon jelentősen” csökkent, legyen szó vásárlásról, sportolásról vagy munkába járásról.