A gyerekes csaldok jobban figyelnek a krnyezetvdelemre

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

A gyermekes csaldok jobban figyelnek a krnyezetvdelemre, 65,1 szzalkuk aktvan elktelezett a krnyezetvdelem irnt, mg a gyermektelen felnttek esetben ez mindssze 41,6 szzalk – derl ki a Kopp Mria Intzet a Npesedsrt s a Csaldokrt (KINCS) reprezentatv felmrsbl, amelyet a Fld napjn hoztak nyilvnossgra.

Az sszegzs szerint a nagy tbbsg (89,5 szzalk) szerint a Fldet rint krnyezetvdelmi problmkat komolyan kell venni, a vlaszadk 60,4 szzalka szerint pedig nagyon slyos problmval llunk szemben. A nk 62,8 szzalka, mg a frfiak 52,5 szzalka elktelezett a krnyezet vdelme irnt.

Ez az egy bolygnk van, erre kell vigyznunkForrs: AFP/robertharding/Eleanor Scriven

A kutatsi eredmnyek elemzsekor hrom markns csoport kpe rajzoldott ki: a krnyezetvdelem irnt elktelezettek (57,9 szzalk), az rdekldk (28,6 szzalk) s az rdektelenek (13,5 szzalk) csoportja. Az eredmnyek alapjn a gyerekes csaldok 65,1 szzalka aktvan elktelezett a krnyezetvdelem irnt, mg a gyerektelen felnttek esetben ez mindssze 41,6 szzalk.

Hulladk, leveg, ghajlat

Az emberek csaknem 40 szzalkt leginkbb a hulladk nvekv mennyisge s annak nem megfelel kezelse zavarja, ezt kveti a levegszennyezs (18,6 szzalk) s az ghajlat megvltozsa (15 szzalk). Leggetbb megoldand problmnak a vlaszadk az egyszer hasznlatos manyagok nagy mennyisgt s a vllalati krosanyag-kibocstst tartjk. A lakhelyen trtn szemetels s illeglis szemtleraks a gyermekesek 31,5 szzalka szerint a legslyosabb problma.

Szemlyes felelssg

A vlaszadk tbb mint fele (58,3 szzalk) rez szemlyes felelssget a krnyezet romlsa miatt, de leginkbb a gyrakat, zemeket (61,7 szzalk), a kzlekedst (51,1 szzalk), valamint a multinacionlis cgeket (50,3 szzalk) teszik felelss.

A gyerekek jvje

A megkrdezettek 80 szzalka teljes mrtkben egyetrt azzal, hogy a klmavltozs a gyerekek jvjt fenyegeti. A vlaszadk tbb mint ktharmada inkbb krnyezettudatosnak tartja magt ms emberekhez kpest, s kzel egyharmaduk gondolja gy, hogy kifejezetten krnyezettudatos.
Mint rtk, a magyar csaldok tlnyom rsze krnyezettudatosan neveli gyermekt, leginkbb a nagycsaldosokra jellemz ez az letforma. A vlaszadk 90,5 szzalka rszben mr szelektven gyjti otthonban a hulladkokat. Azoknak, akik krnyezettudatosan nevelik a gyermekket, tbb mint fele mr legalbb 5 ve szelektven gyjti a szemetet.

A KINCS 2020 mrciusban vgzett telefonos krdves kzvlemny-kutatst, amelynek alkalmval 1000 embert krdeztek meg.