A gyerekemből nem lesz kísérleti tengerimalac

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

Európa több országából érkeznek a hírek a fokozatos újranyitásról (Dánia, Svájc, Ausztria, Németország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország), de több országban még nem enyhítenek a szabályokon (Nagy-Britannia, Svédország). Szinte az összes ország igyekszik a gazdaságát újraindítani, erről ír nemzetközi szemléjében az Alapjogokért Központ. Az USA-ban hetente 5 millióval nő a munkanélküliek száma, egy hónap alatt pedig 22 millión veszítették el állásukat. Az is biztos már ugyanakkor, hogy sok országban nem lesznek nyári fesztiválok sem, Olaszországban viszont a tengerpartok speciális átalakításával igyekeznek megmenteni a turisztikai szektort. Holland hír, hogy a melegfelvonulás szervezői a támogatás négyötödét megtarthatják, függetlenül attól, hogy feltehetően nem lesz pride. Mindezekről tehát az Alapjogokért Központ szemléjében olvashatnak, ebből közlünk bővebb részleteket.

  • Németország készen áll a gazdaság fokozatos újraindítására. Angela Merkel német kancellár a szövetségi államok, valamint német autóipari vállalatok vezetőivel folytatott egyeztetéseket követően arról beszélt, hogy Németországban már jövő héttől újra kell indítani a gazdasági életet. Április 20-tól egyébként fokozatosan újraindítják a koronavírus-világjárvány miatt felfüggesztett termelést a Volkswagen német autógyártó társaság európai üzemeiben.

  • Az országban május 4-től kezdve megkezdik az iskolák újra nyitását (egyelőre a végzős évfolyamoknak), ugyanakkor arról is döntöttek, hogy a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás augusztus végéig érvényben marad.

  • A boltokban is újraindulhat az élet, a maximum 800 négyzetméter alapterületű üzletek nyithatnak ki újra. A könyvesboltok és az autószalonok alapterülettől függetlenül kinyithatnak. Mindenkinek erősen javasolják ugyanakkor, hogy hordjon maszkot.

  • Zárva maradnak az éttermek, valamint a német futballbajnokság, a Bundesliga újraindításáról egyelőre nem tárgyaltak. Az esetleges újabb enyhítésekről vagy szigorításokról kéthetente fog dönteni a kormány.

  • Az IfO egy friss elemzése szerint leginkább Dél-Németország sínyli meg a koronavírus miatti gazdasági leállást. Baden Württembergben és Bajorországban csökkent legjelentősebben az úgynevezett hozzáadott érték, az előbbi esetében 57, az utóbbinál pedig 56 százalékos a veszteség. A felmérés arra is kitér, hogy két hónapig tartó leállás esetén Németország GDP-je 15-17 százalékkal csökkenhet. 

  •  A leginkább érintett területeken a frontvonalban szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozók egyszeri, bruttó 500-1500 eurós bónuszt kapnak, jelentette be szerdán a miniszterelnök. (Azaz, 170 ezer forinttól nagyjából 500 ezer forintig.)

  • A wuhani vezetés pénteken kiadott felülvizsgálati adatai alapján a megerősített koronavírusos esetek száma pontosításították, így az április 16-i adatok alapján a tartományban regisztrált megbetegedettek száma 325-fővel több, mint az eddig nyilvánosságra hozott adatok.

  • A pontosítás után Wuhanban így már a járvány kitörése óta összesen 50 333 koronavírussal megfertőződött személyt tartanak számon, az országban regisztráltak (82 367) közül. A felülvizsgálat során a 325-öt fertőzötten kívül, az adminisztráció „talált” még 1290, – a koronavírussal összefüggésben – elhalálozott egyént is.

  • A wuhani vezetés szerint, az adatokban való anomália több okból is történhetett. Elsődlegesen, a pandémia korai szakaszában, túlterhelődött az egészségügyi rendszer, ezáltal több beteg a saját otthonában halt meg,  anélkül, hogy kórházba kerültek volna. Másodlagosan az intézményi túlterheltség miatt, az egészségügyi dolgozók a betegek ápolására koncentráltak, ami miatt hol hibás, hol pedig hiányos jelentéseket adtak le. Harmadlagosan a különböző új egészségügyi létesítmények, magánkorházak és több egyéb típusú orvosi intézmény, nem volt közvetlen összeköttetésben a járvány központtal és annak információs hálózatával. Végül, pedig a hiányos, téves zárójelentések miatt ismételt hibák kerültek a rendszerbe.