A Google is behúzza a féket

by Kevin | Last Updated: April 16, 2020

A Google anyacége bejelentette, a koronavírus-járvány miatt visszafogják egyes beruházásaikat idén, ráadásul az eredeti tervekhez képest kevesebb embert is vesznek föl a céghez.

A Google anyacégét, az Alphabetet is elérték a koronavírus-járvány gazdasági hatásai. A vállalat vezetése ugyanis egy, az alkalmazottaknak írt levélben jelezte, visszafogják az idei évre tervezett beruházásaikat, illetve az eredeti elképzelésekhez képest kevesebb új alkalmazottat vesznek fel 

– írja a CNBC.

A társaság vezérigazgatója, Sundar Pichai közölte, a menedzsment úgy látja, itt az ideje, hogy jelentősen visszafogják az új dolgozók felvételét. Ezzel együtt viszont tartani kívánják a lendületet néhány olyan, stratégiailag kiemelten fontos területen, ahol a felhasználók erősen támaszkodnak a Google szolgáltatásaira, illetve amelyek kiemelkedően fontosak a vállalat sikerében.

Emellett a beruházások nem állnak le teljesen, noha felülvizsgálják és átszervezik azok fókuszát és ütemezéseit. Ez elsősorban olyan területeket érinthet a vállalatnál, mint az adatközpontok vagy az üzletileg nem esszenciális marketing és utazás.

A Google-t sem kímélik a járvány gazdasági hatásaiForrás: Getty Images/2005 Getty Images/David Paul Morris

Pichai kiemelte, a vállalat 2019-ben 20 000 új embert alkalmazott, és a korábbi tervek szerint idén is hasonló számban vettek volna föl új dolgozókat. Idén eddig 4000 új alkalmazottat állítottak munkába, illetve még több ezren várnak arra, hogy elkezdjenek dolgozni.

Szerdán egyébként a CNBC számolt be arról, hogy némi megütközést keltetett a Google dolgozói között, hogy a vállalat elkezdte visszavonni a külsős és részmunkaidős dolgozók hozzáférését egyes képzési programokhoz. Ezek a dolgozók teszik ki egyébként a Google nagyjából 300 000 fős állományának közel felét. A lépés azt követően jött, hogy a vállalat jelezte, arra törekszik, hogy a dolgozói most kiemelten fókuszáljanak a járvány idején megnövekedett felhasználói igényekre.

Pichai hozzátette, csakúgy, mint a 2008-as pénzügyi válság idején, a teljes világgazdaság sérült meg. A Google és az Alphabet pedig nem is tudja magát teljesen kivonni a nehézségek alól. Kiemelte, a vállalat egy olyan ökoszisztémában működik, amelyben szorosan össze vannak kötve a partnereikkel. Közülük pedig sokan igen súlyosan érzik a járvány negatív hatásait.