A francia munkavállalók több mint harmada kényszerszabadságon van

by Kevin | Last Updated: April 15, 2020

A karantén első két hetében mintegy 337 ezer francia vállalkozás csökkentette a termelését, illetve a tevékenységét, s emiatt a munkavállalóit teljes vagy részleges kényszerszabadságra küldte, a harmadik hétre 544 ezerre, mostanra pedig 732 ezerre emelkedett ez a szám.

A francia vállalkozásoknak több mint fele él az állam által nyújtott támogatásokkal – jelezte a tárcavezető. A rendkívüli munkanélküli segéllyel a kormány a munkavállalóknak a fizetésük bruttó 70, nettó 84 százalékát szavatolja. A segély összegét teljes egészében átvállalja az állam a minimálbér 4,5-szereséig, az ezen felüli részt a munkáltatók kifizetik a munkavállalóknak. Franciaországban a 35 órás munkahétnek megfelelő havi minimálbér jelenleg bruttó 1539 euró (560 ezer forint).

Az intézkedés eddig 24 milliárd euróba került a francia államnak.

Az álláskeresők száma március 29. és április 4. között 105 ezerrel nőtt, ami 7,3 százalékos emelkedés az előző év ugyanezen időszakához képest. Március harmadik hetében volt a legjelentősebb, mintegy 31 százalékos az emelkedés eddig, akkor 117 ezer új munkanélküli jelentkezett a munkaügyi hivatalban. A kijárási korlátozások életbe lépése óta a tárca szerint negyven százalékkal esett vissza a munkalehetőségek száma, a leginkább sújtott ágazatok a vendéglátás, a turizmus, a szállodaipar és a kultúra.

Edouard Philippe miniszterelnök a szerdai kormányülést követően elmondta: a legszerényebben élők, mintegy négymillió háztartás 150 eurós gyorssegélyt kap, és azon felül gyerekenként további 100 eurós támogatást. Az utalás automatikus lesz az egyébként is támogatásokat élvező családoknak, nem kell külön igényelni.

Gérald Darmanin költségvetési miniszter pedig jelezte, hogy azok a közalkalmazottak, akik a karantén idején is ellátják a munkájukat, ezer eurós jutalomban részesülnek. Azt is elmondta, hogy a vendéglátóiparban, a vendéglátásban és a kulturális életben tevékenykedő vállalkozásoknak egyáltalán nem kell befizetniük azt a 750 milliónyi járulékot és adót, amelyekre korábban halasztást kaptak. Azoknak a kis- és közepes vállalatoknak, amelyek nem tudnak hitelhez jutni az egészségügyi válság miatt, visszatérítendő támogatást irányoz elő a kormány.

Bruno Le Maire gazdasági miniszter szerint a vállalkozások támogatása a karantén kezdete óta elérte a 110 milliárd eurót.

A gazdasági tárca szerdán már a francia hazai össztermék (GDP) 9 százalékos visszaesésével számolt, és úgy kalkulált, hogy az államadósság a GDP 115 százalékára nőhet a múlt év végi 98,1 százalékról.