A fehérorosz elnök a járvány közepén templomba ment

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

A koronavírus-járvánnyal dacolva vasárnap templomba ment Fehéroroszország elnöke az ortodox húsvétot ünnepelni és bírálva a korlátozó intézkedéseket.

Nem tudok egyetérteni azokkal, akik lezárták a templomba vezető utat az emberek előtt

– mondta Aljakszandr Lukasenka anélkül, hogy világossá tette volna, kikre gondol.

Számos országban bezárták a templomokat, vagy eltanácsolták a híveket a tömeges szertartások látogatásától a járvány terjedésének fékezése végett. Fehéroroszországban nyitva maradtak a templomok, de az ország ortodox egyházának feje, még maga Pavel metropolita is azt javasolta a híveknek, hogy maradjanak otthon.

Lukasenka, aki a fiát is magával vitte, nem viselt maszkot. Gyertyát gyújtott és beszédbe elegyedett hívekkel.

Bármi történt is történelmünk során, soha senki nem tudta eltörölni, megtiltani ezt az ünnepet. Mindig jártam templomba, és mindig is fogok

– üzente a 26 éve elnöki tisztségben lévő Lukasenka a Minszkhez közeli kolostorból, amely évtizedeken át zárva volt a szovjet korszakban.

Lukasenka korábban azt mondta, hogy Fehéroroszországban senki nem hal meg koronavírusban, mert aki mégis, az amúgy is meghalt volna, a fertőzés legfeljebb csak felgyorsította a folyamatot. A hivatalos adatok szerint vasárnap 47 halálos áldozatnál és 4,779 fertőzöttnél járnak.

Kiemelt kép: MTI/AP/Szergej Gric