A cirkl, amirl Sztlinnak a ZISZ-t koppintottk Packard Super Eight veternteszt

A cirkl, amirl Sztlinnak a ZISZ-t koppintottk Packard Super Eight veternteszt

Spread the love

Ers nyolchengeres motor, rengeteg hely, fri komfort: a Super Eight az 1940-es vek amerikai kirly-kategris limuzinjainak elitjbe tartozott. Eredeti formjban nlunk kevesen ismertk, viszont annl inkbb a szovjet leszrmazottjt, amely a rettegett prtelitet fuvarozta.

1939-ben, amikor beszntettk a mg monumentlisabb V12 Twelve gyrtst, a Super Eight lpett a Packard flottavezr helybe. rdekes, hogy a mrka kln ton jrt, mert a konkurencitl eltren sosem hasznlt V8-asokat, vgig megmaradt a soros hengerelrendezsnl. Abbl viszont a kor legersebbjt knlta, az 5,8 literes masina 165 lert tudott, akkor, amikor Cadillac legnagyobb V8-asa150-et, az 1939-es Chrysler Imperial pedig csak 140-et.

Ez mg nem is a leghosszabb vltozat, az 1908-as gyri kd kivitel tengelytvja 25 centivel hosszabb, 3,75 mteres. Galrihoz kattintson a gpre!Forrs: Retro Mobil

Flautomata vlt s klma is volt extraknt

Az oldaltszelepelt, finoman kiegyenslyozott gp remek mrnki munka, olyan mszaki csemegkkel, mint az automata szivat, vagy a termoszttos mozgats htzsalu. A Super Eight csaldfja mr trnra lpsekor kettgazott a One-Sixty-re (160) s a One-Eighty-re (180). Mindkett ugyanazon a hajtslncon, mechanikn s felptmnyeken osztozott, de a 180-as mg fnyzbb volt; lehetett hozz rdit s Henney gyrtmny lgkondicionlt is rendelni.

A szlesre trhat ajtkon knny bejutni a lakosztlyba, a lbtmasz alaptartozkForrs: Retro Mobil

1941 sztl alapfelszerels lett az elektrohidraulikus ablakemel s rendelhet extra a vkuumos mkdtets Electromatic-Drive nev automata kuplungos vlt (a szerkezetet ki lehetett kapcsolni, gy norml mdon is lehetett vltani), illetve a Borg-Warner fle elektromos kapcsols overdrive, amit a Packard Econo-Drive-nak nevezett. Alapron, ehhez a motorhoz hromfokozat teljesen szinkronizlt kzi vltt trstottak, az igazi automata, az Ultramatic csak 1949-tl jtt.

rdekes, hogy a bajuszkapcsol vgn vilgt az index visszajelzje, a hts ablakok a pult tetejrl is vezrelhetkForrs: Retro Mobil

A futm ell fggetlen, kt keresztlengkarral s csavarrugkkal, htul pedig hagyomnyos merevhidas hosszanti laprugs, de hrom hidraulikus lengscsillapt dolgozik benne; minden kerknl hidraulikus dobfk lasstotta valamennyi Super Eight-et. Tizenegy fle felptmny szerepelt a knlatban, egyik sem volt gyri, a munkt kiadtk a kor nhny sztrtervezjnek, akik gynevezett „flig-egyedi” felptmnyeket ptettek a Packardokra, kis sorozatokban.

Ilyet ajndkozott Roosevelt, de megbnhatta

A bels gyri jells szerint az 1906 volt a legrvidebb, 3,22 mteres tengelytv, erre Howard Darrin fabriklt elegns ktajts ponyvatetsket, a kzps 3,5 mteresre (1907) pedig a Rollston s a LeBaron ksztett nyitott s acltets limuzinokat. Ltezett Touring Sedan, Formal Sedan, Sport Sedan s Sport Brougham is. A legnagyobb, 3,75 mteres tengelytv (1908) volt a valdi reprezentcis limuzin, a sofrt elvlaszt vegfallal s kt felnyithat ptlssel.

Legtbbszr sofrs limuzinknt hasznltk. Egy LeBaron-fle, 1941-es Sport Brougham a Keresztapban is szerepeltForrs: Retro Mobil

A 180-asokat mindssze kt vig, 1940-tl 1942-ig gyrtottk, az vjratok kztt minimlis a klnbsg, a legszembetnbb, hogy 1941-tl a fnyszrkat besllyesztettk a srvdkbe. Karrierjket Amerika hadba lpse lltotta meg, de a Packard-elnk Max M. Gilman mg elrendelte a 180-as utdjnak, a Clippernek a kifejlesztst, ami 1941-ben be is mutatkozott, de egy vvel ksbb el is bcszott, majd a hbor utn jra gyrtsba vettk.

Duplatork Stromberg porlaszt eteti, a fogyaszts vrosban 25-27, orszgton 22-23 l/100 kmForrs: Retro Mobil

Hossz ideje kering egy legenda, miszerint a 180-as megsznse utn a Packard eladta a gyrtsort a Szovjetuninak. A mendemondt James A. Ward auttrtnsz cfolta meg „A Packard buksa” cm knyvben. Lerta, hogy alapos nyomozs utn sem tallt a gyri archvumokban semmifle utalst az tadsra. A ZIS-110-es ksrtetiesen hasonlt amerikai kollgjra, de ennek az az oka, hogy a szovjet mrnkk azt a Packardot msoltk le, amit Sztlin mg ajndkba kapott Roosevelt elnktl.

Mg a leghts, kicsi ablakok is nyithatkForrs: Retro Mobil

Lenygz tallat, az els tulajdonos rkseitl

A mi pldnyunk 1941-es Touring Sedan, kzpmret, 1907-es vltozat, fnyszri pedig az jabb fellls szerint mr a srvdkben lnek. Hihetetlen, de igaz: egyetlen korbbi tulajdonosa volt csupn, a mostani az rkseitl vette. Radsul a gazda volt olyan pedns, hogy nemcsak az sszes javtst s karbantartst, de mg az olajcserket is feljegyezte. Mostani tulaja mr rgta keresett harmincas-negyvenes vekbeli nagy amerikai limuzint, s pont ilyen fogsrl lmodozott.

A csves rdi mkdik, de a ms hullmsv miatt itthon nem foghat vele ad. Alatta a hangszrForrs: Retro Mobil

A sok kbcenti, a j llapot s az elrhet r azonban ritkn jr egytt, gy a keress kt vig tartott, vgl Kansas Cityben bukkant fel az idelis pldny. Egyszer volt ugyan egy blokkrepedse, de azt mg kint rendbe hoztk, itthon a fk egyik munkahengert s a ffkhengert kellett csak javtani, s gyertykat cserlni. Kt ajtnak az le volt picit rozsds, ezt kijavtottk, majd a fnyezst s krmokat is tpolroztk, ezutn knnyedn megszerezte a veternminstst.

A keskeny s magas htpajzs a mrka vdjegye voltForrs: Retro Mobil

Mr az impozns megjelens s a hatalmas mret is zsibbaszt ltvny, a kvetkez sokk a belskor r: mintha egy arisztokrata szalonjba lptnk volna be. Ell hatalmas, htul meg egyenesen fejedelmi a tr, amibl a kardnalagt sem vesz el, mert a padl alatt fut. Mszerfala bakelitborts, ma mr sokan lefitymljk az els manyagot, de 1939-es megjelensekor nagyon nagy durransnak szmtott. A pult kzepn gynyr, csves ersts rdi s hangszrja trnol.

Selymes hangon, hajknt siklik

ramadsra elindul egy elektromos tpszivatty, ami feltlti a ftengelyrl hajtott AC pumpt, azrt, hogy ne kelljen mlyen a motortrbe nylni a kzi felpumplshoz. A gp beindulsa utn ki lehet kapcsolni az elektromos szivattyt, de nem muszj. rdekes soros nyolchengeres hangja, merben klnbzik a V8-asoktl, szimplbb a muzsika, nincs gurgulzs, csak selymesen surrog. Hrom ponton, gumiszilentek kzbeiktatsval rgzl a tartbakokhoz, a kabinba alig jut vibrci.

risi a lbtr s nagyon knyelmes az epeds kanap, az utasteret 261 (!) anyag- s sznkombinciban knltkForrs: Retro Mobil

Kis gzadsra is mozgsba jn a hatalmas, majd kt tonns tmeg, bellrl gy tnik, mintha nem is a kocsi, hanem a tj indulna meg. Hromsebessges a vlt, a kar a kormnyoszlopon van, hossz ton, de vajpuhn jr. Az 5,8-as motor alacsony fordulatokon is nyomatkos, msodik fokozatban akr a 100 km/h is elrhet – gazdja ment mr vele 120-zal is, s mg maradt tartalk. Vrosban lnyegben vgig elvoltunk a msodikban.

A kor divatja szerinti keskeny s magas csomagtart 487 literesForrs: Retro Mobil

Vastag fm s vegek vlasztottak el bennnket a klvilg trtnseitl, kevs zaj szrdtt be, a lgy futm tkletesen hozta a „luxusjacht a tengeren” rzst, tudomst sem vett az thibkrl. A Packard szabadalmaztatott els futmvt ksbb a Rolls-Royce is lemsolta. Fkezskor alig blint, kanyarban viszont dl, de nem annyira, mint a hbor utni cirklk. A nagy s ballonos gumik, s a puha lsek is hozzjrulnak az arisztokratikus lebegs lmnyhez.

Profilbl ltszik a legjobban, milyen hatalmas a Super Eight. Zrt ptkerktartkat csak a Packard s Cadillac hasznltForrs: Retro Mobil

Nem rt azrt sznl lenni a fktvokkal

Mindezek utn mg egy kellemes meglepets vrt rnk, a kormnym. Nagy sly nehezedik az els tengelyre, a szervo nlkli (viszont rezgscsillapts) kormny tekershez mgsem kellenek komoly bicepszek. A csigs szerkezet tttelezst olyan jl eltalltk, hogy klnsebb erbedobs nlkl forgathat. Persze nagy a holtjtk, s sokat is kell tekerni, egy tlagos krforgalomhoz is kt fordulat kell). Termszetesen a motor tvgya tetemes, 100 kilomterenknt 22-27 literrel rdemes szmolni.

A segdmszerek: tlts, benzinszint, vzhfok s olajnyomsForrs: Retro Mobil

Mr csak a tmeg s a hossz is garantlja a nylegyenes futst, a Packard nem szdeleg az ton, kanyarbl kijvet pedig magtl bell az egyenesbe. A Wagner-Lockheed gyrtmny, ngy dobbl s rsegtbl ll fkrendszer kielgten lltja meg, de hatsa ma mr kevs, elre kell kalkullni a fktvokat. Magyarorszgon tudomsunk szerint ngy ilyen Packard van, egy korbbi 180-as, kt 160-as s ez, valamennyi az amerikai autipar klnleges korszaknak ikonikus modellje.

A szovjet ZISZ-110, ell vzszintes dszlcekkel

Imperialista alapokra ptett a Zavod Imenyi Sztalina

Amint elltek a II. vilghbor harcai, a Sztlinrl elnevezett ZISZ gyrban elkszltek az j 110-es prototpusai, egy vvel ksbb pedig beindult a sorozatgyrts. A hat mteresre ntt limuzin karosszrijt tbb ponton mdostottk a mintaknt szolgl Packardhoz kpest (hinyz oldalfellpk s kls ptkerk, mdostott dszlcek stb.), s hatliteres, soros nyolchengeres motor hajtotta. Szmos vltozata kszlt, maga a generalisszimusz kizrlag a pnclozott 115-ssel jrt.

Magyarorszgon mr ’46-ban megjelent az alapkivitel 110-es, Nagy Ferenc miniszterelnk kapta a szovjetek visszautasthatatlan ajndkaknt, ksbb szinte minden minisztrium vsrolt is bellk, darabonknt 120 ezer forintos ron. Nagyjbl 25-30 rkezhetett sszesen az orszgba, reprezentcis clokra ilyeneket hasznlt Rkosi Mtys s a teljes kommunista vezrkar, de sokuk napi tjaikon inkbb modern amerikai autkkal (Buick, Cadillac, Chrysler) furikzott.

Mszaki adatok – Packard Super Eight 180 (1941)

Motor: oldalt szelepelt soros nyolchengeres benzinmotor, ell hosszban beptve. Hengerrtartalom: 5834 cm3. Furat x lket: 89,0 x 118,0 mm. Kompresszi viszony: 6,9:1. Teljestmny: 165 LE, 3600/perc fordulaton. Nyomatk: 396 Nm, 2000/perc fordulaton.

Ertvitel: hromfokozat kzi vlt, htskerk-hajts.

Felfggeszts: ell ketts keresztlengkaros, tekercsrugs, htul merevtengelyes, laprugs. Ell-htul hidraulikus lengscsillaptkkal. Ell-htul hidraulikus mkdtets dobfkek, szervval.

Felptmny: ngyajts, tlses aclkarosszria, alvzon. Hosszsg x szlessg x magassg: 5418 x 1971 x 1764 mm. Tengelytv: 3500 mm. Csomagtart: 487 l. Sajt tmeg: 2086 kg.

Mg tbb olvasnival a Retro Mobil augusztusi szmban:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *