A 2I/Borisov nem egy szokvnyos stks

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

A Naprendszeren kvlrl szrmaz 2I/Borisov stkst egy “hideg s stt helyrl rkezett hemberknt” mutatta be egy j tanulmny szerzje. A tudsok szerint nem egy szokvnyos stks, az sszettele eltr a Naprendszernkben keletkezett stksktl.

A 2I/Borisov a msodik ismert csillagkzi ltogatja a Naprendszernek. Az Oumuamua nev objektumot 2017-ben szleltk, a szivar alak rszikla 38 milli kilomterre haladt el a Naptl az eltt, hogy elhagyta a Naprendszert. A 2I/Borisovot elszr egy krmi amatr csillagsz, Gennagyij Boriszov fedezte fel tavaly augusztusban. Oktberben a Hubble rteleszkp ksztett a Naprendszeren 177 ezer kilomterrel tszguld, egy kilomter szles stksrl kpet.

Az Oumuamua rendkvl furcsa megnylt alakja miatt az aszteroida felfedezse utn egyesek gy vltk, hogy akr mestersges trgy is lehet.Forrs: ESO

A tudsok szerint a 2I/Borisov felptse meglepen klnbzik a Naprendszeren bell keletkezett tbbi stkstl. A belle kiraml gz nagy mennyisgben tartalmaz szn-monoxidot, sokkal nagyobb koncentrciban, mint a Naprendszer stksei. Az ilyen magas koncentrcij szn-monoxid arra utal, hogy az objektum nagy mennyisg szn-monoxid jeget tartalmaz – magyarztk htfn a csillagszok.
A szn-monoxid, amely az ember szmra mrgez, az rben gyakran elfordul gz, s a legfagyosabb helyeken jgg alakul. Ilyen sok szn-monoxid jelenlte a kutatk szerint arra utal, hogy a 2I/Borisov mskppen formldott, mint a Naprendszernk stksei: sajt csillagrendszere egy nagyon hideg kls rgijban, vagy a mi napunknl jval hidegebb csillag krnyezetben.

A 2I/Borisovnak a hawaii Mauna Kea vulknon lv teleszkp Gemini Multi-Object Spektogrfja ltal lefotzott kpe.Forrs: https://phys.org/news/2019-09-interstellar-visitor-2iborisov.html

Az stksk ltalban olyanok, mint egy koszos hgoly, fagyott gzokbl, kzetekbl s porbl llnak, s csillagok krl keringenek. Dennis Bodewits, az alabamai Auburn Egyetem bolygkutatja, a Nature Astronomy folyiratban a 2I/Borisovrl publiklt kt tanulmny egyiknek szerzje elmondta: szeretnek gy hivatkozni az stksre, mint “egy stt s hideg helyrl rkezett hemberre”.
Magyarzata szerint az stksk a bolygk keletkezsekor megmaradt ptelemekbl formldtak. A kutatknak pedig most elszr nylt lehetsgk arra, hogy egy nem a mi Naprendszernkbl szrmaz stks kmiai felptst meghatrozzk.
Bodewits szerint

az stks egy jonnan kialakult csillag krl kering gz- s porgyrben szlethetett, amely gazdag volt szn-monoxidban.

A csillag valsznleg egy mi napunknl hidegebb s kisebb M tpus trpecsillag lehetett, a legkisebb ltalunk ismert csillag.

A 2I/Borisov stks tja a Naprendszeren t.Forrs: https://phys.org/news/2019-10-astronomers-cyanide-gas-interstellar-2iborisov.html

A tudsok elszr azt gondoltk, hogy a 2I/Borisov hasonlt a mi Naprendszernk stkseire, de a Hubble rteleszkp s egy chilei obszervatrium kpeinek elemzse kimutatta a klnbsgeket. Ugyanakkor az is kiderlt, hogy bsgesen tartalmaz hidrogn-cianidot is, akrcsak a mi Naprendszernk stksei.
“Ez azt jelzi, hogy a 2I/Borisov nem teljesen idegen objektum, megersti, hogy van kzs vonsa a mi stkseinkkel, teht keletkezsnek krlmnyei hasonlak ahhoz, ahogy a mi stkseink keletkeztek” – hangslyozta Martin Cordiner, a msik tanulmny szerzje, a NASA marylandi Goddard rrepl Kzpontjnak asztrobiolgusa.

(Forrs: MTI)