30 százalékos felpattanás az olajban

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Hatalmas felpattanás az olaj árában napon belül

Szárnyra kapott az olaj ára, miután reggel még 16 dollár alá is benézett az északi-tengeri olajtípus jegyzése, addigra mostanra már 20 dollár felett kereskedik ismét.

A júniusi határidőre kereskedett WTI is hatalmas mozgásokat produkált ma, megvolt a napon belüli 30 százalékos felpattanás az árfolyamban!

Hirtelen optimisták lettek a piaci szereplők, hiszen ilyen olajárak mellett már komolyabb termelőkapacitások eshetnek ki, melynek hatására enyhülhet a piacon tapasztalható óriási kínálati többlet.

Bár az OPEC+ április 12-én megegyezett az olajtermelésük 9,7 millió hordó/napos csökkentésébe, azonban ez csak május elsejétől várható. Viszont Szaúd-Arábia kedden azt nyilatkozta, hogy hajlandó további lépéseket tenni az olajpiac stabilizálása érdekében, Irak is hasonlóan nyilatkozott, holott a következő hivatalos OPEC+ ülés júniusban lenne esedékes. Az Egyesült Államok és az egyéb nem OPEC+ tagok is azt mondták, hogy még ebben a hónapban csökkenteni fogják kitermelésüket.

A texasi energetikai szabályozó hatóság azonban elhalasztotta arról a témáról a szavazást, mely szerint köteleznék a helyi termelőket olajkihozataluk csökkentésére.  Korábban szó volt arról, hogy a szabályozó hatóság akár központilag is beavatkozna a texasi olajtermelés mérséklése érdekében.  

A Rystad Energy olajpiaci részlegének vezetője szerint

érdemes felkészíteni magunkat, még sok meglepetés állhat előttünk ezen a sérült olajpiacon.

Tegnap még negatív volt az olaj ára

-40,32 dolláron is járt a májusi leszállítási határidejű WTI olajkontraktus jegyzése hétfő este, miután senki sem akarja fizikailag átvenni az olajat, a helyi tárolók gyors telítődésétől félve egyszerűen nem tudtak a vevők mit kezdeni az fekete arannyal. Ilyen még sosem volt a történelemben, hogy az amerikai WTI olajjal negatív áron kereskedjenek, ami az északi-tengeri Brent után a második legjelentősebb olajfajta a világon. Gyakorlatilag azt jelentik a negatív árak, hogy az eladó fizet a vevőnek, hogy átvegye tőle a kőolajat.

Továbbra is óriási a kontangó

A kontangó (contango) azt jelenti, hogy az olaj távolabbi határidős árfolyama magasabb, mint a közelebbi lejárat jegyzése. A tegnapi záróárfolyamokat tekintve a 2020 júniusi aktuális határidős jegyzés és a 2021 júniusi termék ára között 19 dollár különbség volt.

A kontangó rendkívül megnehezíti a tőzsdei befektetők olajáremelkedésből való profitálását, ugyanis a nagy olajba fektető befektetési alapok nem fizikailag vásárolják meg az olajat, hanem határidős kontraktusokon keresztül, így a jövőbeli áremelkedés jelentős részéből kimaradhatnak.

Mi hozhatja el a fordulatot az olaj árában?

  • A keresleti oldal stabilizálódása szolgáltathatná a legtermészetesebb megoldást az olajpiac túlkínálati problémájára, azonban ez a koronavírus által megbénított gazdaság újraindításának a függvénye. Áprilisban eddig még soha nem látott mértékben zuhanhat a világ olajkereslete, az IEA becslése szerint 29 millió hordó/nappal csökkenhet a globális felhasználás éves alapon.
  •  

Cikkünk folyamatosan frissül…

Címlapkép: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images