3-5 vbe telhet, mire a brit gazdasg elri a jrvny eltti teljestmnyt

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

Londoni pnzgyi elemzk pnteki elrejelzse szerint legalbb hrom vbe telik, mire a brit gazdasg ismt elri az j tpus koronavrus okozta jrvny eltti teljestmnyt, de egyes aktivitsi mutatknak ugyanehhez akr t vre is szksgk lehet.

Az egyik legnagyobb londoni elemzmhely, a Capital Economics pntek este bemutatott tanulmnyban vitba szll egy msik nagy elrejelz kzpont, az Office for Budget Responsibility (OBR) prognzisval.

A brit kormny szmra is makrogazdasgi s kltsgvetsi elrejelzseket kszt, de egybknt fggetlen gazdasgkutat intzetknt mkd OBR e hten ismertetett helyzetrtkelsben azt valsznstette, hogy a brit hazai ssztermk (GDP) az idei msodik negyedvben 35 szzalkkal zuhan negyedves sszevetsben, de a jrvny megfkezst clz korltozsok feloldsa utn ugyanilyen meredek temben visszatr korbbi szintjre.

Zrva tart oxfordi emlktrgyzlet 2020. prilis 17-n.Forrs: MTI/EPA/Will Oliver

A Capital Economics londoni elemzi szerint azonban ilyen tkletes V alak plya csak a tanknyvekben ltezik, a valsgban nem.

A hz kzlte, hogy sajt modellszmtsai arra vallanak, hogy a brit GDP-rtk a msodik negyedvben 25 szzalkkal esik – vagyis elrejelzse nem annyira komor, mint az OBR prognzisa -, becslse szerint viszont a hazai ssztermk 2022 vgig nem ri el az idei v elejn mrt szintet.A Capital Economics vrakozsa szerint a nagy-britanniai munkanlklisgi rta a jelenlegi 4 szzalkrl 9 szzalk kzelbe emelkedik, a hztartsok reljvedelme csaknem 10 szzalkkal cskken, s tbb mint szzezer zleti vllalkozs jut csdbe.

Maradj otthon, vdd az Orszgos Egszsggyi Szolglatot s ments leteket jelents feliratok az oxfordi F utcban 2020. prilis 17-n.Forrs: MTI/EPA/Will Oliver

Ezek a hatsok a korltoz intzkedsek feloldsa utn is hossz ideig szktik majd a brit hztartsok s az zleti vllalkozsok kiadsi mozgstert, radsul a vllalatok s a hztartsok a korltozsok utni idszakban is arra a kvetkeztetsre juthatnak, hogy rtelmes dolog a megtakartsok nvelse s a kltekezs visszafogsa – hangslyozzk a cg londoni elemzi.

A Capital Economics szmtsai szerint ebben a krnyezetben a hztartsi kiadsok s a beruhzsok rtke mg hrom v mlva is csaknem 10 szzalkkal elmaradhat a koronavrus-vlsg eltti szinttl, s t vbe telhet – vagyis 2025 vgig is eltarthat -, mire ez a kt aktivitsi mutat jbl elri a legutbb mrt cscsot.