24.hu: Kárász Róbert egy alapítványon keresztül tolta át saját cégébe az MNB-től kapott közpénzt

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Segíts a szerkesztőségnek! Nélküled nincs 444.

Szerdán újabb részletekről számolt be a 24.hu azzal kapcsolatban, hogyan profitált Kárász Róbert ATV-s műsorvezető cége az eltűnt gyerekek miatt kapott állami támogatásból. 

Az előzmények: 

  • 2017-ben kiderült, hogy a Kárász által kitalált tejesdoboz-kampányban legalább részben olyan gyerekek fotóit teszik közzé, akik nem is tűntek el. A kampányt Kárász cége, a GAP Média szervezte, ami a Magyar Narancs szerint több tízmillió forint közpénzt kapott.
  • A kampány azóta leállt, létrejött viszont az Ezer Lámpás Éjszakája, az Eltűnt Gyermekek Felkutatásáért Alapítvány (ELÉ), aminek hivatalosan Kárász a képviselője.
  • Ez az alapítvány tavaly és tavalyelőtt összesen csaknem 40 millió forint közpénzt kapott a Magyar Nemzeti Banktól. A pénzből még egy kisebb tévéstúdiót is berendeztek, derítette ki márciusban a 24.hu.

Most az MNB által közölt adatokból kiderült, hogy a 40 millió forint egy része az alapítvány közbeiktatásával ugyanúgy a GAP Médiához került. Több mint másfélmillió forint például az „alapítvány technikai eszközeinek beszerzése céljából”, félmillió forint pedig informatikai eszközökre. 

Ugyanilyen úton került 300 ezer forint egy másik, szintén Kárászhoz köthető szervezethez, a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványhoz, ami megváltozott munkaképességűek alkalmazásával működtet kávézót a Kálvin téren. Az ELÉ 
terembérletért és ismeretterjesztő filmek gyártásáért fizetett a macis alapítványnak, ami az utóbbi években szintén több tízmillió forintos támogatást kapott állami intézményektől. 

Az alapítvány nem reagált a 24.hu megkeresésére. Korábban azt mondták, „minden egyes közpénz forintot körültekintően és jogszerűen használtunk fel, amellyel pontosan számoltunk el.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Kapcsolódó