1,57 milliárd dolláros tranzakciót zárt le a Mol

by Kevin | Last Updated: April 16, 2020

  • A Mol csütörtökön bejelentette, hogy a társaság sikeresen lezárta korábban bejelentett akvizícióját a Chevron Global Ventures, Ltd-vel és a Chevron BTC Pipeline, Ltd-vel az azerbajdzsáni nem operált kutatás és termelési eszközök és csővezeték megvásárlásáról.
  • A megállapodás értelmében a Mol tulajdonába került az Azeri-ChiragGunashli (ACG) olajmező 9,57 százalékos, illetve a Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) vezeték 8,9 százalékos részesedése, amely a Földközi-tenger partján található Ceyhant köti össze az ACG mezővel.
  • A tranzakció összege 1,57 milliárd dollár (effektív nap: 2019. január 1.). A tranzakciónak köszönhetően a Mol a harmadik legnagyobb tulajdonossá válik a Kaszpi-tengeren található jelentős készletekkel rendelkező ACG mezőben, melynek operátora a BP, és 1997 óta termel kőolajat.
  • Az eszköz megvásárlása mérföldkő a Mol kutatás-termelés üzletágának nemzetközi portfoliójának bővítésében, és jelentős lépés az inorganikus készletpótlási célok eléréséhez. Az operátor becslése szerint a 2017. szeptemberi 2049-ig terjedő licensz hosszabbítást követően a kitermelhető földtani vagyon 3 milliárd hordót tesz ki.
  • A Mol csütörtökön 0,5 százalékkal került lejjebb, a társaság részvényárfolyama idén 31,3 százalékot esett.
Kereskedés MOL-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Címlapkép forrása: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images