14 koronavírusos van Borsodnádasdban és a környező településeken

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

Közös bejegyzésben számolt be Kormos Krisztián polgármester és Valkó Gyöngyi háziorvos Borsodnádasd oldalán a településen kialakult járványhelyzetről. 

Itt működik egy idősotthon, ahol lehet tudni, hogy elszabadult a koronavírus, de hogy mekkora a baj, arról nagyon nehéz tájékozódni, mert szemben a fővárosi fenntartású Pesti úti idősekotthonával, erről az állami fenntartású intézményről sokáig egyáltalán nem árult el részleteket az operatív törzs. 

Mint a polgármester írja, az idősotthonról aztán a csütörtöki kormányhivatali tájékoztóból kiderült, hogy 31 fertőzött van ott, akik közül 15 ember szorul kórházi ápolásra, egy ember pedig meghalt. 

A háziorvos írt arról is, hogy a kórházban lévők közül ketten vannak intenzíven, de jelenlegi állapotuk alapján van esély a gyógyulásukra. Ezenkívül a vírus terjedni kezdett a környéken is: Borsodnádasd 10, Balatonban 2, Bekölcén, Járdánházán pedig 1-1 fertőzöttet találtak. A kontaktuskutatások jelenleg is zajlanak. 

A hivatalos állami koronavírus-honlap szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 52 fertőzött van, ezek szerint ebből 31 az otthon lakója, 14 pedig a településen és a környéken él. 

A polgármester szavai szerint a héten az arlói háziorvosi rendelő személyzetét ki kellett vonni a munkából, ugyanis igazoltan pozitív személy kontaktjaiként nevezték meg őket. Az első tesztjük negatív lett, de csak a megismételt teszt után állhatnak ismét munkába.