13. havi nyugdíj: kiderült végre, mit tervez pontosan a kormány

by Kevin | Last Updated: April 16, 2020

Az államtitkár a lapnak arról beszélt, hogy

  • tisztában vannak azzal, hogy a járvánnyal járó válság nehezen érinti a nyugdíjasokat lelkileg és fizikailag is, ezért döntöttek a 13. havi nyugdíj visszaállításáról,
  • az első negyedhavi juttatással 2021 elején számolhatnak, ez nagyjából 70 milliárd forint lesz majd, mivel 280 milliárd forint körül mozog egy hónapnyi nyugdíj összege,
  • 2022-ben már a félhavi, 2023-ban a háromnegyed havi, 2024-ben pedig már a teljes havi összeget fogják megkapni a nyugdíjasok, „a 13. havi nyugdíjjal azután minden esztendőben teljes összegben számolhatnak az idősek”.
  • „Az intézkedés pontos képet ad a kormány válságkezelési elképzeléseiről. Krízis idején nem megszorításokra, nem a lakosság megsarcolására van szükség. Olyan helyzetet kell teremteni, hogy a gazdaság talpra állhasson, a társadalom anyagi helyzete pedig ne roggyanjon meg” – vélekedett a miniszterhelyettes, hozzátéve: „Gyurcsányék a válságban elvettek a nyugdíjasoktól, a mostani kormány viszont krízis idején is ad a nyugdíjasoknak.”

Jó pár napos késéssel tehát Tállai András tisztázta a kormány eddig sokak számára bizonytalan szándékát: nem egyfajta 53. heti nyugdíj bevezetését tervezik, hanem valóban visszaépítené a kormány a 13. havi nyugdíjat, amely 2024-től fog járni az időseknek teljes összegben.

Egy tényleges 13. havi nyugdíj visszahozatala önmagában is semmissé teheti a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében eddig tett, sok szenvedést okozó, mégis elkerülhetetlenül szükséges erőfeszítések eredményeit, miközben valójában nem is biztos, hogy erre a megoldásra lenne szükség – vélekedett a Portfolio olvasói számára írt véleménycikkében Farkas András nyugdíjszakértő.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd