107 tünetmentes személy 13 pozitív koronavírusteszt-eredményt adott szerdán a Kelen Magánkórházban

by Kevin | Last Updated: April 16, 2020

A Válasz Online interjút közölt Székely Tamással, a Kelen Magánkórház vezetőjével, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egykori főigazgatójával, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok egészségügyi miniszterével. Székely elmondta, hogy a kórházában, ahogy nagyon sok magyar magánkórházban, szinte minden  egészségügyi tevékenység leállt, ami nem a koronavírus-tesztelés. Ennek oka, hogy az állami kórházakban is dolgozó orvosok nem kockáztathatják, hogy megfertőződjenek, ezért nem vállalnak már munkát a magánkórházakban, a magánkórházak saját orvosai pedig jórészt 65 év felettiek, akiket már nem akarnak a koronavírus-fertőzés kockázatának kitenni.

Székelyéknél így egészségügyi szakdolgozók végzik a tünetmentes jelentkezők tesztelését. Azért csak az övékét, mert a magánkórháznak nincs kapacitása arra, hogy betegeket megfelelően el tudjon különíteni. Erről egyébként több beteg is panaszkodott már: a tüneteket mutató betegek letesztelése az állam feladata lenne, viszont ha az állam ezzel késlekedik, a beteg nem fordulhat magánkórházhoz, hiszen potenciális fertőzött, a koronavírusosoknak járó kezelést pedig szintén nem kaphatja meg, hiszen nem igazoltan fertőzött.

„Rengetegen jelentkeztek. Múlt hétfőn hirdettük meg, és eddig több mint ezren kérték a vizsgálatot. Eddig 424 tesztet végeztünk és 24 pozitív esetet találtunk” – mondta Székely. Ez összesen 5,7 százalékos fertőzöttségi arány, de az utóbbi napokban egyre nagyobb a szám, szerdán már 107 esetből 13 pozitív volt, ami meg tíz százaléknál is magasabb arány. A szakember azt mondta, a 24 pozitív esetből 15 volt olyan, aki valószínűleg 30 napnál régebben átesett már a betegségen.

Székely az interjúban arról is beszélt, hogy szerinte nem is olyan vészes a kormány intézkedése, aminek lényege, hogy több mint 30 ezer kórházi ágyat fel kell szabadítani a koronavírus-fertőzöttek ellátása érdekében.

„Első megközelítésben riasztónak tűnhet, hogy több mint 30 ezer ágyat fel kell szabadítani a koronavírus miatt, de ha elkezdünk a számok mögé nézni, akkor ez azért annyira nem borzasztó. Persze én is olvasom azokat a híreket, hogy daganatos betegeket a rendelkezésre hivatkozva nem fogadnak. Ez hiba. Nagyon meg kell szervezni az ellátást, hogy az egészségügy ilyen szűk kapacitásokkal is gördülékenyen működjön.”

Székely szerint a koronavírus-gyorstesztek hiába olcsók önmagukban, az állam nem is tudná megszervezni a tömeges használatukat, a tesztelés költségei ugyanis jócskán túlmutatnak a tesztek árán, szükség van a dolgozók hatékony védelmére, az adatok megfelelő ellenőrzésére és kezelésére is. (Válasz Online)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Kapcsolódó