10 nappal a hivatalosan várt tetőzés előtt nem úgy néz ki, hogy szükség lesz a 33 ezer kiürített kórházi ágyra

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Segíts a szerkesztőségnek! Nélküled nincs 444.

„Az Emmiben elkészült egy modell, amely szimulálja, mi várható a járvány folyamán. Ennek alapján eddig szinte napra prognosztizálni tudták a megbetegedések számát” – közölte Kollár Lajos miniszteri tanácsadó múlt kedden az M1-en. 

Elkértük az Emmitől az adatokat, hogy mire számíthatunk május 3-áig. Ez az a nap, amikor – Orbán Viktornak egy kórházlátogatásos propagandavideóban elejtett megjegyezése alapján – a szakértők a járvány tetőzésére számítanak itthon.

De a járvány terjedését pontosan megjósoló adatok valószínűleg nem tartoznak a közvéleményre, mert az Emmi nem válaszolt a megkeresésünkre. 

Nem vállalkozunk a következő tíz nap adatainak a megjósolására, ez a szakértőknek sem ment mindig, Kollár szerint legalábbis az Emmis szimulációt is egy kicsit „kizökkentette” a fővárosi Pesti úti idősotthonban történt tömeges megbetegedés. De azért összegyűjtöttük, mi látszik az elmúlt hetek hivatalos adataiból.

A legfontosabb: a kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek, köztük pedig a lélegeztetőn lévők száma viszonylag stabil volt az elmúlt héten.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint a legrosszabb verzióban azzal számolnak, hogy 7500-8000 lélegeztetőkészülékre is szükség lehet a járvány tetőzésekor. (Múlt héten 2000 szabad lélegeztető gép állt az egészségügy rendelkezésére, az új eszközök pedig folyamatosan érkeznek Kínából.) 

Az Orbán által említett 8000 lélegeztetőgépnek most a századára van szükség. 

És egyelőre nem emelkedik meredeken a lélegeztetőre szoruló koronás betegek száma sem. 

Annak sincs jele, hogy a kiürített 33 ezer kórházi ágy megtelne tíz nap múlva koronásokkal: 800 körül alakult a kórházi kezelésre szoruló koronások száma az elmúlt egy hétben. 

A miniszterelnök által említett legrosszabb forgatókönyv realitását szakemberek már eleve megkérdőjelezték, nagyon túlzónak nevezve a számokat. A következő tíz napban valóban olyan drámai dolognak kellene történie, ami a hivatalos számok alapján nem kiolvasható a járvány terjedéséből. 

Május 3-a már a betegség 14 napos lappangási idejébe nyúlik bele. A fertőzöttek mostani számából már lehetne következtetni arra, ha tömeges megbetegedések jönnének hamarosan. De ennek nincs jele. 

Az egyetlen nagy kiugrás az Emmi-modellt kizökkentő Pesti úti idősotthon volt. Sok beteget regisztráltak még a Rózsa utcai idősotthonban, a zuglói Olajág otthonban és – arányaiban – a borsodnádasdi intézményben is. 

Müller Cecília tiszti főorvos hétfői tájékoztatása addig összesen 19 idősotthonban jelent meg eddig a vírus, de nem mindegyikben lett tömeges a fertőzés. Jelenleg ellenőrzések és fertőtlenítési munkák folynak az idősotthonokban, de átfogó, országos tesztelést nem rendelt el a tiszti főorvos. Önkormányzatok ugyanakkor lehetőségeikhez képest próbálkoznak a vizsgálatokkal, hogy már az elején megfogják a járvány terjedését, ne csak akkor, amikor egy lakó vagy egy dolgozó már tüneteket mutat.

Orbán maga is megemlítette lehetőségként, hogy az idősotthonokban terjedhet a vírus. „Én abból indulok ki, hogy Magyarországon van több mint ezer idősek otthona; ha minden idősek otthonából csak tíz ember kapja el ezt a fertőzést, és szorul kórházi kezelésre, az tízezer ember.”

Az idősotthonokban megjelenő járvány miatti fertőzéseket a következő 10 napban sem lehet kizárni. Ugyanakkor országosan a fertőzések számának a növekedése még az idősotthonok számaival is alacsony. 

Van egy másik mutató, az „aktív esetek” száma. Elvileg ez pontosabb képet ad a jelenlegi helyzetről. Úgy számolják ki, hogy az összes eddigi betegszámból kivonják a gyógyultak és az elhunytak számát.

A Pesti úti itt is kiugrott, de volt például egyszer már olyan nap, amikor csökkent a szám. Ez április 15-e volt, amikor a gyógyultak száma kiugróan magas (70 fő) volt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.